Hvad handler ADHD om

Hvad handler ADHD om

24/12/2021 Slået fra Af Admin

Nu kan jeg jo ikke sige, hvor meget du ved om ADHD. Og jeg er bestemt ikke specialist. Eller læge. Men jeg ved, at ADHD er en lidelse, som bliver diagnosticeret oftere og oftere. Måske fordi der hele tiden kommer ny viden omkring ADHD. Mange mennesker, der lider af ADHD, er ikke hårdt ramt. De kan fungere som alle andre i samfundet. Måske har de brug for lidt hjælp her og der. Men ellers, så er de ikke anderledes end os, der ikke lider af ADHD. Nogle specialister fortæller, at mennesker – børn såvel som voksne – kan få det bedre, hvis deres hjerne får lov til at arbejde i både højre og venstre hjernehalvdel samtidigt. Og det giver mening.

Hjernens signaler

Der sker jo det, at hjernen sender nogle signaler til kroppen, når noget ikke er rigtigt. Hvad de signaler er, kan vi ikke altid helt definere. Vi – de ’normale’ mennesker kan dog bare se, at et menneske med ADHD har meget svært ved at kunne koncentrere sig. Og hvis det er et voksent menneske, vi taler om, så er det et ret stort problem – og jeg underkender bestemt ikke, at det er et problem for børn også. Men voksne mennesker bliver ofte ofre for sladder, mobning, udelukkelse fra sociale aktiviteter, hvis de lider af den sygdom. Det er nemmere for os i vores samfund at undskylde børn! Og det er uretfærdigt. En sygdom er en sygdom. Alle bliver syge. På en eller anden måde. Og derfor skal der gøres noget ekstra for voksne mennesker, der lider af ADHD. Det vil jeg bestemt mene.

Den rigtige stol kan hjælpe

En af de få nicher i samfundet, som faktisk forsøger at gøre noget for mennesker med ADHD, er møbelindustrien. Tro det eller ej. Men det er faktisk muligt at finde en ADHD stol, som kan hjælpe ADHD-ramte. Man kan købe særlige ADHD stole: https://ergoforma.dk/produkt-kategori/adhd-stole! Indtil videre har jeg kun set, at man kan få ADHD stole til børn. De bruges fx i institutioner, hvor børnene kommer. De har sådan en vippemekanisme indbygget i sig, som bevirker, at børnene, der bruger dem, må koncentrere sig om at balancere på dem. Det igen får dem til at bruge begge hjernehalvdele under undervisningen. De får med andre ord, mere ud af timerne, de bruger fx i skolen.

Hvad med voksne?

En ADHD stol til voksne har jeg dog ikke set endnu. Jeg tænker, at det kun er et spørgsmål om tid, inden den kommer på markedet. Det håber jeg. Det vil være fedt. Voksne mennesker med ADHD har lige så meget ret til et anstændigt arbejdsliv som du og jeg. Så hvorfor kunne der ikke købes ADHD stole til kontorer i forsikringsselskaber, banker eller revisorer og IT-firmaer?

Jeg er dog sikker på, at der ikke vil gå alt for lang tid, inden der kommer en rigtig god ADHD stol til voksne mennesker, som skal på arbejdsmarkedet. Og jeg er også sikker på, at det vil berige vores hverdag på jobbet. De fleste mennesker med ADHD er jo begavede. De har et lille problem. Og kan det løses med et enkelt møbel, så bør vi gøre det!

Psykiatrifonden har en fin artikel om ADHD på deres hjemmeside: https://psykiatrifonden.dk/diagnoser/adhd