Linoleum eller tæppefliser?

Linoleum eller tæppefliser?

19/04/2022 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Det kan være noget af en labyrint at bevæge sig ud i, når der er tale om at finde det rigtige gulv til en institution. Skal du vælge et vinylgulv – eller skal der noget andet på gulvene. Mange skoler bruger tæpper, fordi det giver en hyggelig stemning, og samtidigt kan det fungere lyddæmpende. Det kan være meget larmende, når flere hundrede skolebørn har frikvarter – og det er jo ikke obligatorisk længere, at de skal være udenfor, når der er frikvarter. Men mange skoler har også modtaget flere henvendelser fra forældre, som er bekymrede over den gulvbelægning, der er på skolen. Flere har talt om allergi overfor støvmider og frygter, at deres barn kan få et slemt anfald. Så nu, hvor skolen skal renoveres, og der skal nye overgulve på, hvad skal I så vælge?

Linoleum eller tæpper

Arkitekten, som I har givet kontrakt på opgaven, har foreslået, at I lægger linoleum på gulvene. Og hvorfor har han det? Er det ikke sådan et skridt tilbage i tiden. Tilbage til dengang hvor disciplinen på skolerne bogstaveligt talt blev håndhævet – med lussinger? Vil det ikke sende et forkert signal? Vi havde jo egentligt overvejet tæppefliser som her. Der er flere argumenter for, hvorfor linoleum stadig anvendes i mange institutioner i dag. For det første er det et naturmateriale. Og hvem vil ikke hellere bruge naturmaterialer end kunstfibre eller andre løsninger, der kan indeholde kemikalier?

For det andet, så er linoleum utroligt slidstærkt. Det kan holde i mange år. For det tredje, så er linoleum meget nemt at holde rent. Det kræver ikke særlige maskiner eller kundskaber. For det fjerde: Linoleum er en forholdsvis billig løsning. Der kan købes mange m2 linoleum for pengene. Det er bestemt ikke et uvæsentligt argument. For det femte: Linoleum er et blødt materiale at bruge som gulv. Børn løber og leger. De falder og slår sig. Så for ikke at risikere store ulykker, så er det bedre at bruge bløde materialer på gulvene.

Et stærkt argument

Sjette og sidste argument fra arkitekten: I dag kan man altså få linoleum i mange forskellige farver. Det behøver ikke at være den der kedelige, brune eller grågrønne farve. Det er muligt at få et flot og farverigt gulv af linoleum. Det kan måske endda bruges i undervisningsøjemed i de helt små klasser.

Jeres arkitekt har sikkert flere argumenter. Men disse 6 argumenter for, hvorfor valget skal falde på linoleum, er faktisk overbevisende nok. Det er svært at argumentere for dyrere gulve. Det er svært at argumentere, imod at linoleumsgulve er nemme at holde rene. Og det er et godt argument med, at der kan laves farverige gulve. Pointen med, at linoleum er et blødt materiale, er også rigtig god. Argumentet omkring, at det er et slidstærkt og naturligt materiale, er heller ikke til at skyde igennem.

Så det bliver nok det, I beslutter på mødet i aften, hvor skolens komité for renoveringen skal mødes. Du skriver din anbefaling til komiteens medlemmer og printer den ud. Håber, at de vil indse, at linoleum er en god løsning. Og du håber sandelig også, at der ikke vil være mange diskussioner om farver mv., så mødet ikke trækker ud.