Rygestop ja tak!

Rygestop ja tak!

06/05/2021 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Det er fjerde gang, jeg forsøger at holde på med at ryge. Jeg ved jo, at det er usundt. Jeg ved, at det bliver til en ekstra afbudsrejse hver måned, hvis jeg holder op. Pengene, jeg sparer, kunne jeg bruge til at rejse for. Eller købe ekstra lækkert tøj for. Alligevel, så sker der det hver gang, at jeg holder mit løfte om ikke at ryge i højst 3 dage. Og så falder jeg tilbage nede ved kiosken og køber en pakke cigaretter.

Succes med e-juice

En af mine kollegaer har haft succes med sit rygestop. Han har sendt mig sådan en E-juice guide. Den fortæller om forskellige måder, man kan kombinere forskellige e-væsker fra https://www.justvape.nu/da/produkt-kategori/e-vaeske/  med nikotin og ganske langsom trappe sit behov for nikotin ned. Jeg har prøvet at læse guiden igennem flere gange – uden at forstå den. Der er noget, der forvirrer mig. Kan man virkeligt bevare en e-cigaret smag, men også få nikotinen? Det lader det til. Jeg kunne bare ikke tro helt på det, førend jeg prøvede. Første gang jeg forsøgte at stoppe med at ryge, købte jeg derfor en e-cigaret og fik en jordbærsmag med nikotin til den. Det smagte ikke af jordbær. Det smagte heller ikke af nikotin. Det lugtede godt nok af jordbær. Men det var ikke helt det samme som at ryge. Så jeg opgav ligesom tanken om at afvænne mig på den måde.

Tilbage til smøgerne

Jeg vendte tilbage til almindelige cigaretter. Med dårlig samvittighed. Både overfor mine omgivelser og min pengepung. Anden gang jeg forsøgte at holde op med uvanen, købte jeg noget nikotintyggegummi på apoteket. Det hjalp mig ikke. Jeg må være en meget svag person, tænkte jeg. Den dårlige samvittighed vendte tilbage. Og det følelsesmæssige nederlag, jeg følte, over at jeg fejlede overfor mig selv, var ikke nemt at håndtere. Så jeg tyede til den nemme løsning: At glemme alt om rygestop og nederlag. Købte igen cigaretter.

4. gang er lykkens gang

3. gang, jeg forsøgte at holde op med at ryge, gik det op for mig, at det sådan set ikke var så svært at blive nikotinfri. Det behøver ikke at tage ret meget mere end 48 timer, førend nikotintrangen forsvinder. Jeg følte mig stærk. Fik en af de der ahaoplevelser, hvor jeg forstod, at jeg faktisk ikke er svag. Jeg har bare håndteret mine rygestop forkert. Det handler om, at der er nogle vaner, der skal ændres. Og så skal der ændres lidt i tankegangen. Man skal sige til sig selv, at det er godt gået. For hver time, man ikke tager en cigaret i munden. Og når man er træt af det, så er man godt på vej. At der så skete noget, som fik mig til at ryge igen, anser jeg ikke som svaghed længere. Jeg begyndte at ryge igen, men vidste med mig selv, at jeg holder op. Og ja, det er 4. gang, jeg holder op med at ryge. Jeg har dog tilladt mig selv, at jeg gerne må købe væsker til min gamle e-cigaret. Jeg har nemlig fundet en anden e-juice guide, der fortæller mere om hvad de forskellige, juices er, og hvordan man kan bruge dem. Og jeg behøver ikke nikotinen længere.