Sådan får du en bedre nattesøvn – også når du er på farten

Sådan får du en bedre nattesøvn – også når du er på farten

26/01/2021 Slået fra Af Admin

Der er rigtig mange, der døjer med dårlig søvnkvalitet. Det er ikke godt, for det har betydning for kvaliteten af dagen. Faldende koncentrationen, flere humørsvingninger, trøstespisning, mathed og eventuelt flere smerter er typisk. Folk, der sover dårligt, kan opleve, at ting bliver mere uoverkommelige. Hvis du er kronisk smertepatient, vil din følelse af smerte også være større.

Hold en god søvnhygiejne

Det er vigtigt at holde en god søvnhygiejne. Det betyder, at du skal tage din søvn alvorligt og prioritere forskellige ting i din hverdag, der vil gavne din sovende krop. Det er vigtigt at dæmpe det blå lys inden sengetid, og derfor bør du enten helt slukke for skærmen eller indstille den til et mere varmt lys i to timer før sengetid. Derudover skal du undgå opkvikkende drikke som kaffe om aftenen. Det siger sig selv, at alkohol er dårligt for din søvn.

Det har faktisk vist sig, at en fuld person egentlig slet ikke sover, når rusen arbejdes ud af kroppen. I hvert fald i den forstand, hvor søvn opfattes som en vitaliserende proces. De fleste føler sig heller ikke på toppen efter en aften i byen.

Der er mange andre ting, der også er vigtige. Det er vigtigt med et køligt og veludluftet soveværelse. Derudover så kan du også sørge for først at gå ind i soveværelset, når du skal sove. På den måde bliver din hjerne kodet til at forstå, at nu er det sengetid.

Der skal selvfølgelig være helt mørkt og stille. Jo mere lys og jo mere støj, du oplever i dit soveværelse, jo dårligere bliver din søvn. Så derfor skal du selvfølgelig sørge for, at du sover et stille sted. En togstation eller meget trafikstøj sætter din krop i alarmberedskab, så du aldrig når den rekreativitet, du søger. Folk bliver i de egne også væsentligt mere stressede.

Din seng har også betydning

De fleste kunne også med fordel kigge deres seng igennem. Hvis det er en gammel og bulet madras, der er meget blød, tager din rygsøjle skade. Du kan sørge for at vælge en bedre madras. Det er nemt at finde online, du kan eksempelvis se madrasserne her.

Det er meget vigtigt, at din madras ikke er for blød. Det er næsten bedre med en alt for hård madras. En meget hård madras er i nogle kredse anset som det sundeste valg. Der er en hel bevægelse, der vælger futonmadrasser som soveunderlag. Det er en kendt sovemåde i Japan, og de har færre rygproblemer end i vesten. En hård madras gør, at den sovende automatisk vender sig om natten. Som bekendt er det ikke den korrekte position, der skal efterstræbes, men den næste.

Æstetisk kan du også gøre meget

Der er mange, der godt kan lide at indrette deres soveværelse til at formidle en følelse af ro. Det kan gøres ved at male væggene i særlige nuancer som eksempelvis blå eller grøn, der giver associationer til naturen. Der kan sørges for, at der ikke er for mange forstyrrende elementer som eksempelvis rod og tøj.

Derudover kan du også med fordel sørge for, at der står nogle dejlige planter, der både virker beroligende for øjet og frisker luften op. Der er i det hele taget mange veje at gå, men det skal helst være et beroligende rum.