Skab sydens stemning derhjemme

Skab sydens stemning derhjemme

12/05/2021 Slået fra Af Admin

De fleste kan blive enige om, at en tur sydpå er noget, der er i høj kurs – ned til varmen og den eksotiske stemning, der får en til at glemme hverdagens puls.

Men kan man ikke gøre noget for at skabe feriestemningen derhjemme? Man kan passende plante sig et par elstar æbletræer og dertil find japansk kirsebærtræ.

Giv din have en kærlig hånd

Om vinteren ser de fleste haver døde ud, alt er vissent og det gråvejr, Danmark er ekspert i, hærger over den ikke synlige, grønne plæne. Der er stor kontrast på dette syn og synet, der er at se om sommeren, når alt er sprunget ud og græsset står grønt og indbydende – klar til at være grobund for diverse sommeraktiviteter. Alene dét at planter, blomster og træer springer ud kan give lysten til at bruge tiden ude i haven.

Hvis man tænker på, hvor dejligt der er, uden man har investeret tid og penge i projektet, hvor skøn kunne haven så ikke blive efter en kærlig hånd? Der skal faktisk ikke meget til for at skabe en ekstraordinær feriestemning, man måske plejer at køre den lange tur sydpå for at opnå. I princippet kan man omdanne sin have til det ferieparadis, man elsker.

Gør din have spiselig

Tanken om en spiselig have kan lyde helt utopisk, hvis man ikke er den store havemand. Dog kræver det ikke det helt store at skabe sig et areal, der kan bruges på den måde. Der er mange bær og frugter, der kan vokse i det danske klima, og der findes ovenikøbet mange gode grunde til, hvorfor man skal plante det spiselige.

Sommerdagene bliver kun endnu bedre, hvis man kan gå og spise saftige hindbær, blåbær og brombær fra haven, når man har lyst til en lækker forfriskning. Og hvad der ydermere er et bonus – som man måske ikke tænker som det første – er klimaaspektet. Hver gang man køber frugter fra udlandet er det skyld i en masse CO2-udledning grundet den transport, der skal til for at det kan blive fragtet ud i de danske hjem.

Hvis ens have rummer alle de frugter og bær, man normalvis ville have købt, slipper man for den belastning af klimaet, for således er transporten kun fra havedøren og ud til træet.

Den perfekte sommeroase

Så langt, så godt. Haven er fyldt med lækre bær og frugter, men nu mangler der bare et sted, hvor man kan sætte sig og nyde det, man har været ude og plukke. Sommerens sene aftener er for mange gyldne stunder, hvor der nydes et glas vin eller en middag, tilberedt på grillen. Det er essensen af dansk sommer, når den er bedst.

Derfor er det oplagt, at man har en lille oase, hvor sådanne arrangementer kan blive afholdt. Vælg fx et spot i haven, som man kan give en makeover – ofte kræver det ikke andet end et bord og nogle stole, og hvis bare det er overdækket og et par blomster er plantet ved siden af, så har man en hyggelig krog, der er parat til at blive brugt.