Stegepander for livet

Stegepander for livet

18/10/2019 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Nu skal det altså være! Jeg skal have købt den grillpande, jeg har haft stående på min indkøbsliste i lang tid. Jeg elsker grill. Men vejret her er ikke lige i humør til, at jeg sætter grillen op. Og med klimaforandringerne ser det ud til, at jeg skal vente meget længe på en eftermiddag, hvor jeg har tid – og hvor vejret er til, at jeg kan grille. Så en grillpande er i min optik løsningen. Jeg kan altid lufte godt ud i køkkenet bagefter, hvis her er sarte sjæle her i huset.

Hvem sælger stegepander

Men det er sin sag at finde en god grillpande. Jeg har været på besøg i adskillige butikker, som sælger stegepander. De har flere forskellige versioner: Nogle med almindelig teflon, slip-let overflade. Jeg er lidt nervøs ved den slags pander. Ridser man i dem, skal de kasseres. Andre har stegepander med en eller anden form for keramisk belægning. De ser godt ud, og det siges, at de er utroligt nemme at arbejde med. Jeg har ikke prøvet det endnu. Hælder mest til de gammeldags stegepander, der er lavet af støbejern. Men ved jo også godt, at for eksempel Scanpan er helt suveræne.

Stål er vist godt

Jeg har også set adskillige pander, som er fremstillet af stål. De ser fine og gode ud. Men min erfaring med den slags pander er ikke den bedste. Måske fordi jeg ikke når at få dem varmet godt nok op, inden jeg smider kødet eller grøntsagerne på.
Men det store problem er, at meget få af de butikker jeg har været i, faktisk også har grillpander. Det er åbenbart ikke almindeligt, i husholdningerne, at man har sådan én?
Det har i hvert fald været umuligt for mig at opdrive en grillpande, som er af nogenlunde god kvalitet.

Online er nok svaret

Så hvad gør jeg? Jeg skal bare have sådan en grillpande. Søger jeg på Google efter ”grillpande”, så får jeg en liste så lang som et ondt år. Og en masse billeder af alle mulige andre former for stegepander. Dobbelte pander, pandekagepander, æbleskivepander (som altid er udgået eller ikke er på lager) almindelige stegepander i pladejern med keramik, eller andre belægninger.

Ofte så har producenterne af alle stegepanderne, jeg ser, været meget hensynsfulde overfor os, der gerne selv vil stege vores mad: De forsyner stegepanderne med et håndtag i et varmeisolerende materiale, så vi ikke brænder hånden, når vi holder fast i panden. Herligt.
Men også helt ved siden af, når man skal bruge en grillpande. Den skal nemlig kunne tåle at komme i ovnen. Lige som mange andre af stegepanderne skal kunne. Ingen tvivl om det.

En stegepande bruges nemlig ikke kun til at stege kød eller grønstager på. Den fx også bruges til at varme sukkeret, man skal bruge, når man laver syltetøj op! Og det skal helst ske i en ovn. Og så skal stegepandens håndtag altså ikke være lavet af plastik eller kautsjuk. Det skal være lavet i samme materiale som panden selv. Jern, stål, eller hvad ved jeg. Ellers er syltetøjet uspiseligt. Bare se i Camilla Plums kogebøger om ’Mad, der holder’. Ingen tvivl i mit sind. En stegepande skal være holdbar og skal ikke være lavet af forskellige materialer, hvoraf mindst ét kan smeltes.

Heldigvis er udvalget enormt på min favoritbutik: https://www.kramogkanel.dk/