Angst og symptomer

Angst og symptomer

20/01/2023 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Du er måske kommet til (eller du kunne ikke undgå det, da du sad i S-toget) at overhøre en samtale imellem to veninder. De talte om angst. Den ene sagde, at hun var angst. Hun beskrev, hvad hun følte og tænkte. Den anden var lyttende og medfølende. Hun kunne godt forstå, at hendes veninde lider. På et tidspunkt spurgte hun om, hvad det er for en type angst hendes veninde lider af. Og her blev du lidt oprørt. Fordi du ved nemlig, at angst ikke er en type. Det er en lidelse. Og ja, det er det svar, du altid giver de mennesker, der direkte spørger dig: Hvad er angst? At den viser sig i forskellige situationer, som vi kommer ud i, er det, der får os til at tro, at der findes forskellige typer af angst.

Hvornår opstår angsten?

Så spørgsmålet, som veninden spurgte, skulle måske have lydt sådan her: Hvornår og i hvilke situationer bliver du angst? Angst – se her – er som sagt en lidelse. Og der er mange forskellige angst symptomer, som vi skal være opmærksomme på i forskellige situationer. Får du fx voldsom hjertebanken og sved i hænderne, inden du skal til eksamen.

Så er det muligvis eksamensangst, du lider af. Det kan også være, at det er præstationsangst, du har. Der er dog forskel på de to ’typer’: Har du eksamensangst så vil du måske gå rundt med hjertebanken, når du tænker på, at du skal til eksamen i flere dage, inden du faktisk går til prøven.

Symptomer på eksamensangst

Nogle af de mest almindelige symptomer på eksamensangst er, at du føler dig spændt og irriteret. Præstationsangst kendetegnes ofte ved, at den udfolder sig i dit sind, lige i det øjeblik – eller i få minutter inden – du skal ind og præstere foran din lærer og din censor. Typisk er et symptom på præstationsangst voldsom sved eller uro i kroppen – sådan rent fysisk: hjertebanken eller rystende hænder.

Det er lige meget, om det er den ene ’type’ angst eller den anden. Du kan gøre noget ved det. Og det bør du faktisk gøre. Der er mange måder at behandle angst på. Det er her, at du måske bevæger dig ud på et felt, hvor tingene kan blive uoverskuelige. Der findes jo mange forskellige behandlere. Psykoterapeuter, psykologer, coaches mv. Du skal dog være klar over, at angst behandling i bund og grund handler om, at du skal finde årsagen til, at du bliver bange i den ene eller anden situation. Og din behandler skal hjælpe dig til at finde derind.

Indsigt i dig selv

Det er nemlig et spørgsmål om, at du skal kigge ind i dit indre jeg og din psyke. Og du skal være helt ærlig – ikke overfor behandleren, men overfor dig selv. Det kan være en svær proces at gå i behandling for angst, men du skal nok komme igennem den. Og når du er kommet igennem den, så vil du absolut kunne mærke, at dit liv og din livskvalitet er blevet meget bedre. Derfor skal du – hvis du har nogle af de mange angst symptomer, der findes – finde en behandler, som du har tillid til.