Billig låseservice Frederiksberg?

Billig låseservice Frederiksberg?

12/05/2022 Slået fra Af Eskild Strudsberg

I de sidste rigtigt mange år har mange ejerforeninger, almennyttige boligselskaber, andelslejlighedsforeninger mv. været meget opmærksomme på at renovere den gamle boligmasse i byerne. Det er fint. Almindelige mennesker har fået bedre livsvilkår i deres boliger. Ofte er gårdmiljøerne også blevet ’restaureret’ eller omdannet til hyggelige, grønne, små oaser, hvor beboerne har mulighed for at udfolde sig med leg, grill, hyggelige stunder udenfor. Fint. Der er kommet nye vinduer og døre i boligerne. Låsesmeden på fx Frederiksberg har haft travlt med at sætte nye låse i de nye døre, energieksperterne har haft travlt med at rådgive omkring korrekt isolering på lofterne mv.

Frederiksberg

Men der altså stadig nogle boligkomplekser, der ikke er blevet renoveret. Ofte er der tale om små komplekser, hvor økonomien har været for stram. Her er der problemer. Især med sikkerheden. Måske har sådan en boligforening haft råd til at kunne reparere skader på loftet eller i kælderen. Men der har ikke været råd til, at der kunne komme nye og sikre vinduer og døre i boligerne. Her er det, at en billig låsesmed på Frederiksberg vil få travlt. Ikke kun fordi folk glemmer deres nøgler, når de stormer ud af deres bolig om morgenen. Nej, også fordi de gamle døre bliver ’glemt’. Der bliver simpelthen ikke skiftet lås, når en ny beboer flytter ind. Det betyder, at det ikke er sikkert for beboeren. Han eller hun ved nemlig ikke, om andre mennesker har nøgle til deres bolig. Og det kan sagtens tænkes, at der er mange mennesker, der har adgang til boligen, fordi de har fået en nøgle udleveret for lang tid siden.

Er en guide en ide?

Kunne det mon ikke være en god idé at lave sådan en guide til, hvad der absolut er nødvendigt, når der er tale om en renovering af en gammel bygning? Jeg forsøger ikke at destruere låsesmedenes levebrød. Jeg tænker bare, at det er synd, at mennesker, der bor i komplekser, hvor det kniber med finansieringen af en totalrenovering, skal gå og føle sig utrygge. Kunne en guideline måske ikke hjælpe foreningerne til at prioritere arbejderne i en logisk rækkefølge, så beboerne kan føle sig trygge og dermed værdsætte deres bolig endnu mere? Udskiftning af låse bør – efter min mening – komme højere op på listen over arbejder, som skal udføres ved en renovering. Og ja, låsesmedene på Frederiksberg bliver nok ikke arbejdsløse. Der er jo mange andre projekter, hvor de tilkaldes for at lave adgangskontrol, tjekke låse og eventuelt omkode dem.

Tryghed er alt

Naturligvis vil jeg ikke underkende, at isolering og udbedring af eventuelle fugtskader på loft eller i kælder er nødvendige, og skal have høj prioritet. Men jeg vil dog mene, at det vigtigste er, at beboerne kan føle sig trygge. Og et simpelt tjek af nøglerne i en bolig er ikke noget, en låsesmed fra Frederiksberg vil sige nej til at udføre. Det må da være lidt mere vigtigt end at få malet trappeopgangen. Det kan betyde, at det kommer til at tage lidt længere tid, inden alt fremstår flot i den gamle bygning.