Bolig til os

Bolig til os

25/07/2019 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Jeg er ved at undersøge, hvor meget jeg kan købe bolig for. Jeg har en god indkomst, ingen gæld, og en pæn opsparing. Det viser sig, at jeg kan købe en bolig for ca. 5 millioner kroner. Ikke dårligt. Det kan jeg da sikkert få en pæn lejlighed for. Jeg vil gerne bo på Amager. Har altid holdt af den bydel. Det er nemlig ikke København. Men tæt på. Det er et meget privilegeret område, Amager. Man har på fornemmelsen, at man bor i en provinsby, selvom man faktisk bor i en storby.

Boliglån i banken?

Jeg har tænkt mig, at jeg vil tage et boliglån i banken. Op til de der 15% af boligens pris. Resten skal så finansieres via min opsparing og realkreditlån. Derfor har jeg været i gang med at undersøge, hvad et boliglån egentlig koster. Det er meget forskelligt. Alle banker og låneudbydere mener, at de giver det billigste lån. Men det kan jo ikke passe. Der er nogle banker, som er dyrere end andre. De kræver nemlig en bidragsydelse. Dvs. det er ikke andet end en sum penge, de kræver for at administrere lånet. Den ydelse kan variere ret meget fra bank til bank.

Nu har jeg været kunde i banken, jeg bruger lige, siden jeg var studerende, og jeg stoler på min rådgiver. Hun er sød og svarer altid på mine spørgsmål. Det var faktisk hende, som fik mig til at lave en boligopsparing, som jeg nu gerne vil nyde godt af. Det var også hende, som hjalp mig med at overskue min studiegæld, så min økonomi kunne hænge sammen, lige efter jeg blev færdig på universitetet. Hun får nok også den opgave at hjælpe mig med boliglånet. Jeg er da sikker på, at hun vil gøre sit bedste for mig.

Andelslejlighed som mulighed

Jeg har kig på en andelslejlighed, som ligger i et af de allermest in steder på Amager. Inde på Islands Brygge. Billederne, jeg har set hos ejendomsmægleren, viser, at der er udsigt til vandet. Det vil jeg gerne have. Det er beroligende. Det kan jeg godt få brug for i de perioder, hvor jeg har rigtigt travlt. Den er godt nok dyr, den andelsbolig, men ydelsen er rimelig i forhold til det, jeg vil få. Og den vil ikke vælte mit månedlige budget. Eller måske? Det kommer jo an på, hvor meget jeg skal betale af hver måned til boliglånene. Jeg er jo nok også nødt til at få et lån hos en realkreditinstitution. Så der er altså tale om 2 boliglån. Alternativt kan jeg måske låne penge uden sikkerhed på nettet til at starte med?

I morgen skal jeg til møde med hende. Jeg skal have lavet min liste med alle mine spørgsmål til hende omkring boliglån. Hvordan fungerer det i praksis, det her med afdragsfrie lån, variabel rente eller fast rente, terminer for betaling og al den slags. Hidtil har jeg taget hendes råd for at være den bedste vare. Jeg har dog lovet mig selv, at jeg ikke skal jage med at få en bolig hurtigt. Så hvis den lejlighed jeg har kig på, bliver solgt, inden jeg bestemmer mig, må jeg sige til mig selv, at der kommer nok flere af den slags lejligheder til salg senere. Og så er jeg bedre forberedt.

Alternativ til banken

Heldigvis er der styr på alternativer som for eksempel Vexa, der jo har virkeligt gode ejendomslån og ret fine betingelser.