Det rene Århus

Det rene Århus

09/06/2023 Slået fra Af Eskild Strudsberg

”Der er grænser. Det kan blive for meget med de der reklamer, der fortæller dig om en sæbe, der kan udrydde alle virusserne og bakterierne i løbet af nul komma fem. Reklamerne forsøger jo nærmest at fortælle os, at det er dødsensfarligt for os, hvis der er bare den mindste lille støvpartikel. De fortæller dig, at deres midler beskytter dig og din familie. Det gør de altså ikke. De hjælper dig med at gøre rent og få velduft i huset. Men ikke mere end det. Medmindre de indeholder så mange opløsningsmidler, at det vil være direkte farligt for dig at indånde dampe fra midlerne. Og det vil du selvfølgelig heller ikke.

Både helbred og miljø

Mest af hensyn til helbredet, men så sandelig også af hensyn til miljøet. Sæbe og rengøringsmidler skal jo oftest opløses i vand, som efter brug bliver smidt ud! Og hvor bliver det smidt ud? Ja, du kender selv svaret. Så lad lige være med at blive hysterisk, hvis du ser en krumme på køkkenbordet. Lad være med at flippe ud over, at dine børn har slæbt mudder med ind på bryggersets gulv. Det er ikke farligt. Almindelig sæbe og lidt knofedt skal nok få bugt med det.” Dette var et lille uddrag fra et interview med en af Aarhus’ store virksomhedsejere. Interviewet fandt sted i forbindelse med avisens hyldest til ham i anledning af hans 60-års fødselsdag!

Stort rengøringsfirma

Han ejer et stort rengøringsfirma i Aarhus. Det er derfor, han kan udtale sig så sikkert om nogle af de der sæbers reklamer. Han er nok Aarhus’ mest vidende mand om rengøringsmidler og sæbe. Han startede sit firma som 15-årig, hvor han tilbød rengøring til private. Mest fordi han havde brug for at tjene penge, så han kunne købe vinylplader. Beatles, Rolling Stones mv. Han var tidligt ude som forretningsmand.

Fik faktisk succes med at gøre rent for andre mennesker, men fandt hurtigt ud af, at der var et voksende behov for professionel rengøring i nogle af de store kontorhuse, som på det tidspunkt lå inde i Aarhus. Da der så i løbet af nogle år begyndte at ske en ændring i byens struktur, og nogle af de store arbejdspladser flyttede til Risskov eller Aabyhøj, så flyttede hans firma med. Han etablerede sin første afdeling for erhvervsrengøring i Risskov. Derefter fulgte afdelinger med speciale i kontorrengøring i Aarhus Nord og Viby J.

Næsten et lokalt imperium

I dag ejer han et lokalt imperium af rengøringsfirmaer. Og ja, nogle kalder ham en kapitalist. Men vi skal huske, at han igennem nu 45 år altid har stået forrest, når det handlede om rengøringsassistenters arbejdsvilkår og de midler, som de skal arbejde med. Han har skabt mange arbejdspladser i samfund, der har undergået voldsomme omstruktureringer, og han har altid et budskab om, at vi skal passe på miljøet og derfor anvende milde rengøringsmidler – uanset om det er til professionelt eller privat brug. Gør han selv rent derhjemme i boligen? Vi får ikke et helt klart svar – udover at han godt kan svinge en støveklud endnu.

Herfra ønsker vi hjerteligt tillykke med de 60 år.