Inergen til brandslukning

Inergen til brandslukning

21/05/2023 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Når du besøger et fremmed sted – som turist – hvad gør du så oftest? Ja, du besøger de lokale attraktioner og deltager i lokale events. Måske har du en særlig interesse, som har fået dig til at besøge netop det specifikke sted. Hvorom alt er, så gør du noget for at lære stedets historie og traditioner at kende. Du besøger de lokale museer. Du går på de lokale restauranter. Du taler med de lokale, som du møder på din vej. Du får en masse gode oplevelser – uden at tænke over det. Skønt.

Risikoen for brand

Men har du nogensinde tænkt på, at mange af de steder, som du besøger (museer, restauranter, historiske bygninger mv.) er blevet sikret imod brand? Det tænker vi nok ikke over, når vi besøger et fremmed sted. Alle ved jo, at brandsikring er nødvendig. Vi tager det som en selvfølge, at der er brandsikret i bygningerne, vi bevæger os i.

Det er ikke en selvfølge. Og det er heller ikke altid helt synligt for os, at der er lavet brandsikring i bygningerne. Ok. Vi kan måske se en eller anden lille dims oppe i hotelværelsets loft. Sådan en sprinkler måske. Eller røgdetektor. Men ikke mere end det. Og vi lægger slet ikke mærke til brandsikringen, der er lavet på det lokale museum. Det er nemlig sådan at i dag kan det lade sig gøre at etablere meget diskrete systemer til brandslukning.

Inergen er verdens bedste

Et af de meste anvendte systemer er brandslukning med Inergen. Grunden til det er, at det er et meget fleksibelt system. Der kan laves særlige rumslukningsanlæg, som bliver styret fra et enkelt rum, som offentligheden naturligvis ikke har adgang til. I dette rum sidder der små detektorer, der kan identificere, hvor der er ved at udvikle sig en brand. Det er dermed muligt hurtigt at kunne gribe ind overfor den brand, der er ved at udvikle sig.

Og ja, skulle det ske, at der faktisk er brand, så kan de små diskrete dimser, du ikke lægge mærke til, sørge for at pumpe en luftart, som kaldes for Inergen, ud, som vil kvæle ilden. Det er nemlig det, Inergen gør: Den kvæler en ildebrand. Og den gør det på en måde, så mennesker, der eventuelt opholder sig i rummet, ikke opdager det. Inergen fungerer nemlig på den måde, at den sænker iltniveauet i rummet, hvorved ilden kvæles. Ild har brug for ilt! Får ilden ikke tilstrækkeligt med ilt, så vil den ikke ’overleve’.

Inergen er helt ufarligt for mennesker

Inergen er ikke farligt for mennesker. Det er nemlig en luftart, som er kunstigt fremstillet, men som består af flere forskellige luftarter, der findes naturligt i atmosfæren. Der er derfor ikke tale om en kemisk fremstillet luftart. Da Inergen faktisk kan slukke en brand i udbrud ret hurtigt, er det også grunden til, at mange museer eller historiske bygninger får systemer til brandslukning med Inergen. De kan sættes op meget diskret, så æstetikken ikke ødelægges. De er effektive og ufarlige for mennesker, der opholder sig i rummet. Og de reagerer hurtigt, så ildebranden bliver holdt nede, så uvurderlige kulturskatte ikke går tabt.