Massagepistol til sportsskader?

Massagepistol til sportsskader?

05/06/2022 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Alle os, der dyrker sport på højt niveau, ved, at sportsskader er uundgåelige. Vi har alle været udsat for én. Mindst. De fleste af os har haft flere sportsskader. Nogle af dem blev fremkaldt af ulykker. Det sker jo, at vi vælter på cyklen. Eller at vi bare snubler, når vi løber. Ofte er de mere end hvad en omgang med en massagepistol kan klare.

Kroppen er delikat

Andre af vores sportsskader blev fremkaldt, fordi vi ikke var tålmodige. Måske overdrev vi lidt med træningen – og vi glemte alt om restituering, hvile, og at vores krop ikke er en mekanisk maskine, der er lavet af jern. Vi glemte, at vores krop består af muskler – fibre – sener, væv, knogler og en masse væske, som vi slet ikke forstår at analysere: Blod, blodlegemer, vand og den slags. Vi tænker ikke over, at vores krop også indeholder mineraler, og at den har brug for vitaminer, proteiner og kalorier! Jeps. Kalorier!

Vi sørger for at få den rigtige diæt, så vores krop kan klare udfordringerne. vi giver den. Og det kan være mange forskellige udfordringer. Den ene dag forlanger vi, at vores krop kan løbe. Den næste vil vi have, at den kun skal bruge sine benmuskler, så vi kan cykle lange afstande på kort tid. Kort sagt: Vi stiller meget store krav til kroppen, når vi træner til et stor konkurrence. Fx et marathonløb eller et Ironman event. Og vi forstår godt vores træner – sådan helt rationelt, når han fortæller os, at vi ikke må overdrive med træningen.

Undgå sportsskader

Vi forstår udmærket godt, at vi kan få sportsskader, der kan sætte vores anstrengelser flere år tilbage. Alligevel, så lytter vi åbenbart ikke godt nok til vores træner. Vi ignorerer måske hans gode råd. Vi har en idé om, at vi er uskadelige. Måske netop fordi vi føler, at vi er i god form!

Vi kan bare ikke undgå sportsskaderne. De kommer igen og igen. Vi lærer måske os selv at leve med en smerte et eller andet sted på kroppen. Vi ignorerer derfor små skader, der kan udvikle sig til store sportsskader. Det er ikke godt for os – og slet ikke godt for os, der virkeligt er meget ambitiøse med hensyn til vores præstationer til stævner.

De små ting gør en stor forskel

Umiddelbart tænker vi ikke over, at en lille, ekstra træning (Fx en ekstra løbetur rundt om søen) kan volde os skade. Vi ser det kun som en ekstra mulighed for lige at styrke kroppen et eller andet sted. Men hvad nu, hvis skaden virkelig opstår? Du falder, forstuver foden – og bum, du er færdig. Fordi mange andre små skader, du har i benet eller foden, vil bryde op. Og det kan derfor tage rigtigt lang tid, inden du får lov til at træne igen – bare på grund af en gammel sportsskade. Og du har jo lært, at du skal lytte til din fysioterapeut. Hører du virkeligt efter? Eller bilder du dig ind, at du ved bedre? Det gør du ikke. Så lad være med at fremprovokere sportsskader der, hvor du faktisk kan undgå dem. Det koster dig ikke noget – kun lidt ekstra tid i træning – som du vinder ind, hvis du ikke træner i hemmelighed.