Så nemt er det at blive folketingskandidat

Så nemt er det at blive folketingskandidat

09/10/2022 Slået fra Af Admin

Lige nu er folketingsvalget på alles læber. Med kun få uger til den endelige valgdag, så spidser det virkelig til. Ved du allerede du, hvor dit kryds skal sættes? Undersøgelser viser at mange danskere stemmer blankt, da de ikke ser et parti, hvis politiske dagsorden, de kan stå inde for. Har du nogensinde overvejet, hvad det kræver selv at stille op som folketingskandidat? Vi har svarene til dig her. 

Sådan bliver du valgbar

Måske har du til kommunevalg set nogle fuldstændig ukendte partier på din stemmeseddel, som du aldrig har hørt om før. Det er fordi en enkelt eller flere personer, har besluttet sig for at stille op som folketingskandidat, og det samme kan du gøre. For at blive valgbar, så skal du have valgret. Valgret vil sige at du har ret til at stemme. For at få ret til at stemme, så skal du være fyldt 18, have danske statsborgerskab og en bopæl i Danmark. Det vil sige, hvis du har ret til at stemme, så har du også ret til at blive folketingskandidat. 

Hvor skal du stille op

Det næste skridt er at finde ud af, hvor du gerne vil stille op. Det smarteste valg er at stille op for et allerede etableret parti, da det er rigtig svært at stille op på egen hånd. Det er dog ikke umuligt, men der har ikke været succes med løsgængere siden midten af 90erne. Medmindre du er et velkendt navn, så er det altså ikke en god ide at stille op som løsgænger. Du får højst sandsynligt mest succes, hvis du stiller op med et allerede etableret parti. 

Du skal blive indstillet med partiet

Du hopper desværre bare ikke med om bord hos det parti, som du holder allermest af. Først skal du blive indstillet med et parti – og dette kan godt tage tid. Du har langt større chance for at blive optage, hvis du på forhånd har gjort noget godt inden for partiet. Det kan være du har lavet frivilligt arbejde, organisatorisk arbejde eller har stået for mindre beslutningsopgaver i en bestyrelse. Hvis du kan bevise over for partiet, at du er dedikeret og hårdtarbejdende, så kan du forhåbentlig blive indstillet med det ønskede parti.