Sager om erstatning

Sager om erstatning

05/04/2022 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Vi læser ofte om mennesker, der har fået en skade, fordi de enten er blevet skambidt af en hund, eller har været på et forkert sted, da trafikuheldet skete. Det sker også, at vi læser om mennesker, der er blevet overfaldet og dermed er kommet alvorligt til skade. Det er trist, at de er kommet til skade. Der kan have været en uansvarlig hundeejer, en bilist under indflydelse af alkohol eller en aggressiv person, der bare skulle af med sin frustration, bag skaden. De mennesker lider under – ikke kun på grund af den umiddelbare skade, der er blevet påført dem. De har måske tabt deres arbejdsevne – og når vi læser om ulykkerne i medierne, så kan vi helt sikkert godt antage, at de er blevet sygemeldt i ret lang tid.

Krav på erstatning

Disse mennesker har krav på erstatning – også selvom de måske ikke kan identificere hundeejeren, bilisten eller voldsmanden. Når man har været ude for sådan en grim oplevelse, så kan det være meget svært at gennemskue, hvad der skal til for at oprette en erstatningssag. De må derfor henvende sig til en advokat, der har erfaring med erstatningssager, som kan hjælpe dem. En såkaldt erstatningsadvokat som beskrevet her. Det kan være en lidt bøvlet historie. Fordi det betyder nemlig, at der vil være omkostninger til udgifterne til advokaten. Det kan presse den private økonomi, som ofte også i forvejen er truet, hvis skaden er meget slem.

Det er jo slet ikke ualmindeligt, at selvom man får sygedagpenge, så er indkomsten ikke hvad den plejede at være – i det mindste i den periode, hvor man modtager sygedagpengene. Der kan også være andre udgifter, der er fremkommet på grund af skaden. Fx sådan noget som udgifter til behandling hos en psykolog.

Bistand fra advokat

Tanken om at få bistand fra en advokat bliver derfor ofte nedprioriteret. Især hvis den person, der kom til skade, befinder sig i en fase, hvor det begynder at gå bedre med helbredet. Det er en forkert prioritering. En advokat med erfaring i erstatningssager vil nemlig kunne fortælle dig, at du kan få dækket udgifterne til advokaten. Det vil være en ’ekstra erstatning’ som derfor ikke har betydning for den endelige erstatning, som du får. Denne ’ekstra erstatning’ vil blive dækket af hundeejerens eller bilistens forsikring. (Hvis der er tale om en skade efter et fysisk overgreb, så dækker civilstyrelsen ofte omkostningerne til advokaten.)

Objektivt ansvar

Vi har nemlig en særlig regel her i landet. Advokaterne kalder den for ’objektivt ansvar’. Det vil sige, at du kan få erstatning, selvom du ikke ved, hvem det var, der forvoldte din skade. Omvendt betyder det også, at du kan blive kendt skyldig uden egentlig at have forvoldt skade på en anden person. Det er grunden til, at vi alle har pligt til at forsikre vores bil, vores hund eller hest. Det lyder måske kompliceret? Det er det faktisk også. Det kan være svært at overskue. Og har man konstant hovedpine efter en skade, så er det en umulig opgave selv at skulle ansøge om erstatning. Derfor har vi dygtige advokater, der ved, hvordan erstatningssager skal håndteres – og de advokater skal vi naturligvis benytte.