Elektriske trommer

Elektriske trommer

28/12/2020 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Det er lidt af et mirakel, der er sket. Mine venner, som har alle streamingtjenester, som man kan drømme om, har besluttet, at de opsiger 95% af deres abonnementer. Jeg fatter det næsten ikke. Men de har forsøgt at forklare mig, hvorfor. De siger, at det gik op for dem, at de faktisk ikke lyttede til musikken. De havde bare forskellige radioprogrammer kørende som baggrundsstøj. Og på et tidspunkt så blev det for meget for dem. Der var en dag, hvor internettet var nede, og de ikke kunne streame. Det bevirkede faktisk, at de kom ind i lidt af en paniksituation. De er jo vant til, at der altid er musik. Eller bare lyd, som de ikke behøver at lytte til. Så den dag, hvor nettet var nede, og de ikke havde lyd, lagde de virkeligt mærke til det.

Konsekvensen

Det havde den konsekvens, at de forstod ret hurtigt, at de var ude i et misbrug. Ikke sådan at forstå, at de ikke gerne ville lytte. De havde bare lært sig selv, at musik er en selvfølge. Og det er det bestemt ikke. Bagved, den lyd, som vi streamer, er der mennesker, der har arbejdet i lang tid. Der er ikke kun musikere. Der er dirigenter. Der er sangere. Eller bare skuespillere, der lægger stemme til. Der er instrumentmagere. Der er lydteknikere. Der er elektrikere og programmører. Det er lidt overvældende, når man tænker over det.
Og det var det, der fik mine venner til at opsige mange af deres abonnementer. De forstod, at de har brug for at lære mere om musik. Og musikeres forhold. Så de gjorde noget overraskende. Jeg havde aldrig forestillet mig, at de kunne finde på det.

Lære at spille el-trommer

De fandt nemlig på, at de ville lære selv at spille musik. Så de gik på nettet for at lede efter brugte instrumenter. Min veninde søgte efter ”Billige el trommer”. Hun var sikker på, at hun ville lære at spille på trommer. Hendes kæreste ledte efter elektriske guitarer. Han fandt mange til salg. Han siger i dag, at det er utroligt, hvor mange man kan finde. Man skal bare skrive ”Salg begynderguitar”, og man kan finde lige, hvad hjertet begærer: Elektrisk, akustisk western, lille, stor, til børn.

Så de – mine venner altså – sidder nu hjemme hos sig selv og er ved at lære at spille på trommer og guitar. Det er ret skægt at tænke på, at de om få måneder sikkert finder på at lave et band. Men hvorfor skulle de ikke det? De fortæller mig, at de nyder tiden. De bruger tid sammen. De lytter selvfølgelig til musik. Det er klart. Men de har fået et meget afklaret forhold til, hvad de vil lytte til. Og det, tror jeg, er det mest værdifulde.

Jeg tror faktisk, at jeg vil bruge noget tid på at efterligne, hvad de har gjort. De virker jo så meget mere afbalancerede nu. Og jeg er sikker på, at det har noget at gøre med, at de tager sig tid til at fordybe sig i den musik, de selv laver.