Loft og hulmure?

Loft og hulmure?

04/01/2022 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Vi er alle sammen meget opmærksomme på klimaet og forandringerne, det medfører for os. Men er vi også meget opmærksomme på indeklimaet i de bygninger, som vi bor, arbejder og bevæger os i? Ikke altid. Vi bor måske i et dejligt hus, hvor der er et udmærket indeklima. Men kan vi gøre noget, for at det bliver endnu bedre? Ja, det kan vi faktisk godt! En af de ting, vi kan gøre, er at sikre, at huset er tæt. Et tæt hus er et velisoleret hus. Og her rammer vi et punkt, som mange husejere glemmer. Det er nemlig sådan et en isoleringen af hulmurene i huset skal vedligeholdes. Materialet, der bliver brugt til isolering af hulmure, kan holde i ca. 30 år. Det har vi en tendens til at glemme. Eller vi ved det slet ikke. Så hvis du bor i et hus, der blev bygget i slutningen af 30’erne, så er det faktisk på tide, at du overvejer at få lavet et tjek af hulmurene i huset. Der er gået mere end 80 år, siden huset blev bygget, og du ved måske ikke, hvornår det sidst blev isoleret. Du ved sådan set heller ikke, med hvilket materiale, hvis det skete.

Eksperthjælp

Du kan tilkalde en ekspert, som kan tjekke det for dig. Du har måske identificeret, at der er en væg i huset, som bare er urimelig kold. Det kan være et tegn på, at der er noget galt med hulmursisoleringen. Den ekspert, som kommer og tjekker hulmurenes isolering, vil kunne vejlede dig om, hvad der skal ske. Du vil helt sikkert også få vejledning om, hvor du skal henvende dig, så du kan være sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt. Isolering af hulmur er et arbejde, som ikke behøver at kræve flere dage af et kæmpe hold håndværkere. Det kan faktisk klares på meget kort tid. Selvfølgelig kommer det an på, om det bare er en enkelt mur, der skal isoleres, eller om det er alle husets hulmure, der skal isoleres.

Men hvis det er nødvendigt, at håndværkere og isolatører arbejder på at få isoleret hulmurene i tre eller fire dag, så er det ikke nødvendigt, at du tager fri, for at de kan udføre jobbet. Det foregår udendørs. De arbejder selvstændigt. Du behøver heller ikke at bekymre dig om, at de efterlader et rod i din have og omkring murene. Og når arbejdet er færdigt, så vil du hurtigt opdage, at du ikke kun sparer penge på varmeregningen. Du har også fået et bedre indeklima i huset. Hvorfor det? Ja, simpelthen fordi en god isolering af hulmurene forhindrer, at fugt udefra trænger ind. Du undgår derfor svamp eller andre uheldige konsekvenser af dårlig isolering. Måske er du lidt bekymret for, hvilket materiale der bliver isoleret med. Det kan isolatørerne, som udfører arbejdet for dig, fortælle dig. Så hvis du har et problem, fx med allergi, så tal med ham om det inden. Der findes nemlig forskellige isoleringsmaterialer i dag. Det kan være, at I skal have et særligt materiale i jeres hulmure.

Kold luft fra loftet

Vi ved godt, at varm luft stiger op. Kold luft falder ned. Bare tænk på luftballoner. Den varme luft, der pumpes ind i dem, bevirker, at de kan lette. Det er også grunden til, at en god og professionel isolering af loft er nødvendig i din bolig. Med en god isolering på loftet kan du nemlig sikre, at du holder på varmen i huset. Den trænger ikke ud via taget. Sagt på en anden vis, så er der mange penge at hente, fordi du sparer på varmeregningen, hvis du har sørget for god og korrekt loftsisolering.
Der findes mange myter og misforståelser omkring loftsisolering. En af dem går ud på, at loftsisolering ikke bør være mere end 20 cm tyk. Det er ikke helt korrekt. Faktisk er det bedre, hvis du har mindst 25 cm isolering deroppe. De fleste nyere huse har helt op til 40 cm. Og det er der selvfølgelig en grund til: Jo bedre isolering desto bedre holdes der på varmen. Også uden at det går ud over indeklimaet.

Hvor tykt er laget

Du kan muligvis selv tjekke, hvor tyk isoleringsmaterialet er oppe på loftet. Men få alligevel en ekspert ud og kigge på det, hvis du er i tvivl. Det kan nemlig være, at du ikke behøver at få lavet en helt ny loftsisolering. Det kan godt tænkes, at du kan nøjes med en efterisolering. Og at få en ekspert til at kigge på tingene er altid det bedste: Du vil få korrekt vejledning og muligvis også gode tips til, hvor du kan henvende dig for at få loftsisoleringen lavet, hvis du ikke selv kan overkomme arbejdet. Det kan jo være lidt svært at nå helt ud under tagets spær.

Henvender du dig til en professionel isolatør, vil han hurtigt give dig et tilbud på, hvad sådan et arbejde vil koste. Han skal naturligvis have lov til at se den eksisterende loftsisolerings tilstand. Og han skal vide, hvor mange km2, der er tale om. Han kan fortælle dig ret præcist, hvad det kommer til at koste. Både i arbejdsløn og materialer. Samtidigt vil du helt sikkert blive gjort opmærksom på det, hvis der er et problemområde oppe på loftet. Det kan tænkes, at et træspær har været udsat for fugt og måske skal repareres. Det skal naturligvis gøres, inden selve isoleringsarbejdet kan ske. Men kender du en god tømrer, så kan du sikkert få det lavet i en fart.

Det er ikke så slemt

Når du så har valgt, at isolatøren skal komme og udføre arbejdet for dig, så skal han naturligvis have adgang til huset, så han kan komme op på loftet. Sædvanligvis til han starte med at lægge en ny gangbro i den højde, som isoleringsmaterialet vil komme op i. Når det er gjort, ja så lægges selve materialet ind. Bagefter vil du kunne nyde, at den varme luft ikke trænger ud igennem taget. Huset vil forblive varmt i længere tid – du bruger dermed mindre energi. Besparelsen på varmeregningen vil hurtigt kunne betale for udgiften til loftsisoleringen, du har fået lavet. Eller til en rejse til sydens varme sol, når dagene her er for kolde, fugtige og mørke.